Lördag – och allt är väl…

En skön dag tillända…

Prinsen och jag tog oss till stan idag. Jag behövde lämna in min telefon på garantireparation då den varit knasig ett längre tag. Prinsen behövde lördagsgodis. Vad passar bättre då än att ta sig till stan och fixa sånt som måste fixas?

När vi gick förbi valstugorna undrade han varför de stod där. Några delade ut ballonger till barnen. Jag försökte förklara det där med vad partier, val, regering, riksdag och demokrati och skatter är för något.

Jag förenklade det så att när man har lön och tjänar pengar så måste man betala lite av det man tjänar till Sverige i skatt. För i vårat land så betalar vi inte för skolan och sjukhusen och ambulanserna, brandkåren och polisen eller för dagisen, till exempel. Och den stora högen med skattepengar ska räcka till allt sånt. Partierna har olika idéer om hur skatterna ska användas och det är därför vi röstar ibland för att bestämma vilket parti som ska få bestämma över hur pengarna ska användas på bästa sätt. Och det är det parti som får mest röster som får bilda något som heter regering som bestämmer över skattepengarna. De andra får sitta med i riksdagen och ibland är dom också med och bestämmer. Ungefär som när en eller två från varje klass får gå till skolrådet varje månad.

Han greppade konceptet kvickt. Hans kommentar: ”Okej, så dom delar ut ballonger till barnen för dom vill att mammorna och papporna ska rösta på dom så dom får bestämma över Sverige? Men varför kan dom inte samsas?”

Sjuåringar. Japp. Det är så enkelt.

Vi har för övrigt varit ute i skogen ett par timmar. Hunden behövde rastas, Sessan och fluffet hängde med. Sessan ville spåra och vi gjorde först några enkla små hittaövningar och hundarna älskade det. Prinsen hade lite svårt att vara tyst när han satt gömd men det gjorde inte så mycket.

Sen la Sessan ett spår åt fluffet. Bara ett enkelt aktiveringsspår. Det var ett tag sen hon gjorde det och blev tokglad. Fluffet spårade okej, han tyckte det var roligt och Sessan var lycklig.

Pärlan ville också spåra men hade lite svårt att fokusera på uppgiften för han hörde hela tiden resten av flocken vid stigen. Där ville han ju också vara. Men han tog sig fram hjälpligt, gubben var lite trött i näsan efter hittaövningarna fast det var busenkelt.

Alla nöjda och glada.

Lite gott käk på det, lördagsgodis och animerade star wars – the clone wars och lördagkvällen blev perfekt.

Imorgon blir det flygplatsen, de har öppet hus och 40-årsjubileum. Med gratisbussar dit och hem. Uppvisning av räddningshelikopter och rundflygningar i både plan och helikopter. De senare var inte gratis direkt men jag tror vi ändå får en massa upplevelser med oss hem utan att flyga helikopter för 600:- hur gärna jag än hade gjort det. Dessutom bjuder de på korv, läsk och kaffe. Gratis är gott.

Det blir en bra söndag. Också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: