Gamla pärlan…

Igår gav han oss lite skrämselhicka.

Han har tacklat av istället för att ha byggt upp sin kondition i muskler och leder sen skadan. På ett sätt är han superfin nu, i gott hull och med blank gnistrande päls. Han ser verkligen fin och välmående ut och ögonen glittrar av bus.

När man tittar lite mer noga så ser man att han rör sig osymmetriskt, han slänger fram högra frambenet i en båge och samma sak med vänster bakben, det liksom rullar fram. Han går med sänkt huvud och ganska rak rygg när han inte är uppmärksam.

När han ska bajsa så backar han ner i position snarare än hukar sig, och ofta måste han göra om några gånger innan han hittar rätt ställning. (För att avlasta höfter/rygg?)

I helgen så trillade han. Han skulle lyfta högerbenet och pinka på nåt när vänster bakben vek sig och han trillade. En snabb blick runtomkring för att kolla om nån såg – tur att vi var ensamma där, pärlan?

Samtidigt är han alert om något händer, han är uppmärksam och han håller stenkoll. Så fort en hund närmar sig får han spänst i stegen, huvudet åker upp och han fjädrar fram. Stilig, manlig, stark.

När de passerat pustar han ut och släpper masken. Samma sak när han och jag är ensamma hemma, då kan han tillåta sig att vara stel, att resa sig försiktigt och inte studsa upp vid minsta förändring eller ljud.

När fluffet är hemma är han mer alert, mer på, mer medveten om att han kan missa nåt. Måste ju hålla masken, måste ju vara nummer ett. Men även det har han tappat på senaste tiden, han visar att han har ont nu.

Igår skulle vi ut i skogen och leka lite. Fluffet hade spring i benen och pärlan var med, på, glad. Leka? Leka, leka, leka!

När fluffet drog iväg så sprang han. Sprang och sprang och sprang. I åttor, serpentiner, cirklar. Ziczac mellan buskar och trädstammar och flockmedlemmar. Han var springsugen!

Han närmade sig pärlan och precis bredvid honom la han i en extra växel och wroooom-ade förbi. Såg sig över axeln och flinade. ”Du hänger inte med, gubbe lilla!”

Pärlan intog position. Han är navet runt vilket fluffet cirklar. Och så fluffet cirklade… In mot pärlan, tvärvända, locka till att springa, jaga, leka, busa!

Och pärlan laddade… och laddade… anfall! Tvärtacklade, men bara svansen. Fluffet var redan i nästa socken. Gång efter gång gjorde de samma sak, fluffet retas, lockar och pärlan anfaller när han tycker han har position.

Efter fjärde, femte skenattacken så gick pärlan ner i position igen – nu… nu skulle han få den dära blå dåren!

Men tråkmatte avbröt med ett ”Nej, lägg av!” Fluffet fattade inte, tvärnitade. ”Vadå?” Pärlan ville hoppsaskuttamangla fluffet nu när han äntligen stod still.

”Jag sa LÄGG AV!”

Pärlan stod nämligen på tre ben. Han stödde inte på höger fram, han höll det uppåt-utåt. Ont! Ont i kroppen men huvudet ville fortsätta, ögonen glittrade av bus, han log med hela ansiktet.

Älskade finaste pärlan. Rör dig lite? Pärlan rörde sig. Försiktigt, prövande. Jodå, det gick att gå på. Sakta. Fluffet kopplades upp, pärlan fick strosa iväg.

Men vi vände snart hem igen, dämpade. Sessan hade inte sett pärlan sån innan, hon har nog tänkt jag överdrev när jag berättat att han inte är fräsch i kroppen.

En stund senare, när hundarna vilat, så bad jag sessan kolla hur han reser sig och om han är stel… Nu såg även hon att han inte stöder på höger fram när han reser sig, det gör han sällan numera.

Var vi oförsiktiga och dumma som lät dem leka? Nej. Det är ett normalt hundliv och även om pärlan är trasig i kroppen så kan man inte linda in honom i bomull, han älskar att busa på det viset med en hund som förstår honom ner till minsta ögonbrynshöjning.

Men han tog lite räkning där. Igen. Och fick en smärtlindrande tablett fast jag inte skulle. Det var svårt att se honom ha ont. Och givetvis kraschade magen av det. Älskade finaste pärlan.

Idag har han gått två korta och en lite längre runda ”runt skogen” som tar ungefär en timme. Han är inte snabb, men vi var ensamma och då rör han sig i sin egen takt utan tvära kast. Han älskar skogen, där är han lycklig.

Jag kommer inte ta skogen av honom. Han ska få gå den rundan varje dag så länge han finns kvar.

Än är det inte dags.

Men det närmar sig nog fortare än jag vill erkänna.

Älskade finaste pärlan i hela världen.

(från 0:40…)

From the north came a warrior
Baring burdens dark and deep
I’ve a will and I’ve a wanting
And miles to go before I sleep

Annonser

6 svar to “Gamla pärlan…”

 1. Varför inte bara avliva eländet så vi slipper höra ditt ältande medan hunden lider.

  Du verkar vara den självgodaste människan jag träffat på!

 2. Trött: Vet du, det är frivilligt att knappa in adressen hit, har du inte lärt dig det ännu?

  Men jag antar att mitt liv är så intressant för dig att du känner dig tvungen att ta del av det och så länge bloggen ligger öppen kan du ju uppdatera så ofta du vill… Men kul att du kommenterar iaf, om än anonymt. Nästa steg i din personliga utveckling är att kommentera med ditt namn öppet. Feel free vilken dag som helst.

  ”Självgodaste”? Det heter ”mest självgoda” *just tellin* Men du har rätt. Jag är ganska god.

 3. Det är svårt att se honom trubba av, men än är inte tiden inne. Vi kommer ha honom kvar ett tag till innan den gossen kastar in handduken. Han är stark, modig och har ”a will and a wanting and miles to go before he sleep”

  Finaste, hjärtegodaste, underbaraste, vackraste, finns inga ord som räcker till.

  Jag ♥ Pärlan!

 4. Det är så hemskt att se, jag känner din smärta och vånda. 😦 Och ”trött” kan dra åt helvete. Eller åtminstone sluta läsa här. *fnys*

 5. -ME-: Det är en berg och dalbana att leva med en gammal sliten hund. Ena dagen tror man det är dags att ringa, nästa dag så står de där och är redo för hela världen. Ja, ”Trött” kan dra åt helvete. Eller nåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: