Mitt i natten…

Det är inte svårt att bli sittande fast man borde… lagt sig för länge sen. Det är inte svårt att fastna… i youtube, i en stämning, i ett samtal… Fast man borde lagt sig för länge sen.

Men det gäller också att fånga nuet. Leva här och nu. Ta tillvara på stunden.

Jag pratade med en god vän om det häromdagen. Om att man inte vet vad som väntar imorgon, att man inte kan förutsätta att allt är som det alltid varit bara för att det är sannolikt…

Och vi enades om att det faktiskt är viktigt att leva varje dag, kanske inte som om den vore ens sista men i alla fall så att man känner sig levande.

Vi enades om att det nog funnits tillfällen då det varit nära ögat. Väldigt nära ögat. Så nära ögat att det lika gärna kunnat gå åt andra hållet. Såna tillfällen har nog alla, från tidiga barnaår till vuxen ålder.

Och att det just därför… kan komma en dag då det går åt andra hållet. Utan att vi visste om att det var dags just idag.

Det är därför det är viktigt att ta tillvara de dagar vi har på det sätt vi kan. Inte bara sitta och vänta på att nån annan ska se till att något händer, för vårt liv ligger inte i någon annans händer. Vårt liv och våra val ligger i våra egna händer och de val vi gör påverkar livet så som vi lever det.

Här och nu.

Det kan vara kortare än man trott, anat, vetat eller velat tänka på. Och därför måste vi leva varje dag på ett sätt som gör att vi, när vi lägger oss, kan säga: ”Det här var en bra dag för att…”

Och varje morgon när vi vaknar ska vi kunna säga: ”Yes, ytterligare en dag. Vad ska jag få uppleva idag? Hur ska den här dagen bli?”

Det vi vet… är att det är hur vi väljer att se på dagen som avgör hur den kommer att bli. Om vi skumögda och surmulna tycker att det är ytterligare en dagjävel i vinter och kyla och fy fan om det var kväll så man fick lägga sig… Eller om vi tycker att solen skiner vackert, att kaffet smakar gott eller att leendet från h*n vi mötte faktiskt gör att dagen är helt okej…

Nej, man kan inte alltid ha bra dagar. Men man ska inte heller förutsätta att alla dagar är skit bara för att… man tycker synd om sig själv. Eller för att man inte har några pengar, nån kärlekspartner, nån semesterresa att se fram emot eller ens råd med nya skor så man slipper gå ihjäl fötterna i gamla slitna skitskor.

För även i ett par gamla slitna skitskor kan man le mot den där snygga chauffören eller tjejen i kassan eller säga hej till treåringen i vagnen på bussen.

Mitt i natten är det lätt att fastna i en tanke, en fundering, en youtube eller ett samtal. Där man får ord på ord som bygger upp en bild som skapar en bakgrund. Som skapar en melodi man gärna lyssnar på igen. Och igen.

Mitt i natten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: