Netiketten är död.

Det där med att skrika och svära på internet, eller för den delen att gömma sig bakom ett anonymt nick enkom för att vara elak och dum, är något som kan benämnas ”dålig netikett”.

(Netikett är en ny sorts social kod för uppförande som etablerades i takt med att internet växte.)

Från början var det bara folk som diskuterade i Usenet som behövde lära sig den här sociala koden. Men i takt med att internetanvändandet exploderade och datorn blev var mans (kvinnas) egendom så växte behovet av kunskapen. Men det känns som att den nu gått förlorad, när sociala medier och olika diskussionsforum fullkomligt exploderat… För 10-15 år sedan var det fortfarande inte särskilt vanligt att folk var med i diskussionsforum på internet.

Men när facebook gjorde entré och folk började betrakta det som sitt vardagsrum eller fikarum på nätet (rökruta?) så har jag upplevt att netiketten, den sociala kod med vilken du visar din hövlighet i debatter och diskussioner, gått fullständigt förlorad.

Diskussionen om netikett har även varit uppe i nätpressens läsarkommentarsfält, där anonyma nick sitter och sprider hat, elakheter och förföljelse i skydd av sina tangentbord. Det är en annan diskussion, men sambandet bakom är detsamma.

Folk är helt enkelt okunniga i netikett numera. Iom att det är ”var mans egendom” att ha en dator, och iom att ”alla människor”  kan knappa in sig på ett socialt media (ex.vis Facebook) eller hitta en nättidning så är tillgängligheten total. Men att man måste lära sig en social kod för användandet verkar ha fullständigt fallit bort.

Att stora bokstäver betyder att man SKRIKER på någon, och att fler än ett utropstecken eller frågetecken är provokativt/betyder att man är upprörd/oförskämd. Folk använder leet utan att ha en aning om vad det egentligen betyder eller var det kom ifrån.

Nätet har varit i allmänt vedertaget bruk i över 20 år nu. Nätet är redo för alla användare, det finns plats för fler dessutom. Men det känns som att ju fler användare det blir därute; i sociala medier, diskussionsforum och debatter på bloggar, twitter och i nättidningars kommentarsfält, desto mer brister netiketten.

Användarna är helt enkelt inte redo för nätet, även om nätet är redo för dem.

Annonser

Ett svar to “Netiketten är död.”

  1. Usch ja! Det är verkligen sorgligt att det har blivit så här. Jag tror att det anonyma har gjort att det har blivit så. Många känner att de inte behöver ta ansvar för det de skriver. Ibland blir jag så ledsen när man läser kommentarer som sprider fördomar och ovett. Jag undrar om det går att komma tillrätta med det eller om det är försent?

    // Tina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: